Christenen moeten leren luisteren

Er zijn mogelijkheden zat voor christenen om hun stem te laten horen in deze samenleving. Maar om dat geluid effectief te laten zijn is het nodig om mee te doen én te luisteren.

In een tijd dat duidelijk is dat christenen een kleine en een krimpende minderheid zijn, moet de reflex weerstaan worden om bij elkaar te kruipen om ons te beschermen tegen ‘de boze buitenwereld’. Afgezien van het feit dat de boze buitenwereld in onszelf zit, laten we de kans liggen om een christelijk geluid te laten horen. (Verschenen in ND 14 november 2012) Meedoen

Meedoen aan maatschappelijke discussies is absoluut noodzakelijk. In tegenstelling tot dertig jaar geleden, hebben veel mensen Nederlanders nog nooit een christen in het wild ontmoet. Het enige waar ze het christelijk geloof van kennen is van de christelijke politieke partijen. Maar we moeten het maatschappelijk debat niet alleen overlaten aan christenpolitici. Politiek doet niet veel meer dan de huidige stand van het maatschappelijk debat vastleggen in een wettelijke regeling. Daarom is het ook zo nodig voordat thema’s in de Tweede Kamer worden besproken mee te discussiëren. En dat gebeurt veel te weinig. Christenen die af en toe een seculier debatpodium bestijgen zijn unaniem in hun teleurstelling dat ze nog bijna nooit uit het publiek een christelijk geluid hebben gehoord. Ook in gesprekken met organisatoren van (seculiere) debatcentra blijkt telkens openheid te zijn voor het laten meedoen van christenen en verbazing over het feit dat er zo weinig christelijk publiek komt. Meedoen is dus het devies. Christenen dienen zich te roeren op debatpodia, op opiniepagina’s van seculiere kranten en in de gesprekken in kroegen en sportkantines.

Luisteren

Maar meedoen in een tijd dat weinig mensen iets weten van het christelijk geloof, vraagt wel om een goede aanpak. Ik denk dat te lang en te vaak christenen antwoorden hebben gegeven op vragen die niet gesteld zijn. Als we niet voor eigen parochie aan het preken waren, bleven we toch preken. Uiteraard waren er goede uitzonderingen, maar dat waren echt uitzonderingen.

Het gaat dus niet alleen om meedoen en je geluid laten horen, maar ook zorgen dat het geluid weerklank vindt. Natuurlijk kunnen we van de daken schreeuwen dat gemeenschapszin goed is en abortus slecht. Als mensen het echter niet met ons eens zijn, zullen ze minimaal de argumenten moeten begrijpen om van gedachten te veranderen. Om dat te bereiken zullen we moeten leren luisteren. Luisteren naar wat anderen vinden en doorvragen waarom men iets vindt. Dan zijn er soms aangrijpingspunten voor een goed gesprek en dan kunnen argumenten in goede aarde vallen. Maar het betekent ook dat je zelf geraakt kunt worden door de argumenten van een ander.

Effect

De vraag die we wel eens krijgen, is of dit nou echt moet en of het echt werkt. Het antwoord is een dubbel ja. Ja, het moet als we het christelijk geluid niet alleen willen beperken tot de christelijke subcultuur. En ja, het werkt. In de afgelopen twee jaar heeft ForumC een aantal keer debatten georganiseerd samen met een seculiere organisatie. Dat leverde in alle gevallen goede gesprekken op, zowel op het podium, als in de zaal en tijdens de borrel. Niet-christenen zagen dat je niet per definitie achterlijk bent als je christen bent. En voor christenen werd duidelijk dat lang niet alle atheïsten en agnosten religie maar zo ver mogelijk uit het publieke domein wilden wegduwen. Het waren mooie ontmoetingen waar mensen elkaar bevroegen op standpunten en beweegredenen. En dat is geweldig, want wie wat te zeggen wil hebben, moet eerst leren luisteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: