De lucht in

Zelfmoordterroristen lijden doorgaans niet aan de ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Integendeel, zij nemen alles zwaar op. Lichtvoetigheid en extremisme sluiten elkaar uit. Dat is niet alleen spijtig voor de slachtoffers van deze terroristen, maar ook voor de terrorist zelf. Want alleen relativisten maken echt verschil. Of zoals G.K. Chesterton het verwoordt in een van de mooiste zinnen uit een van de mooiste boeken ooit gecomponeerd: ,,Angels can fly, because they take themselves lightly.’’

Een juweeltje van een zin, omdat hij een glimlach oproept en tegelijkertijd aan het denken zet. Die combinatie is alleen weggelegd voor verrassende wijsheden. Chestertons inzicht uit zijn magnum opus Orthodoxy wordt steeds weer bevestigd. Relativeringsvermogen maakt van een geest een grote geest, denk bijvoorbeeld aan Gandhi, Mandela of Einstein.

Koningen in vroeger tijd wisten dat ook al. Om het gebrek aan relativeringsvermogen te compenseren, namen ze een hofnar in dienst. Een maatregel is immers pas wijs als die de spot overleeft. Met name linkse politici hebben het moeilijk met zo’n houding. Zij nemen niet alleen hun ideeën heel serieus, maar ook zichzelf. Niet voor niets verliet Femke Halsema de politiek. De eminence gracieuse van de linkse kerk had leren lachen om zichzelf en de politiek; ze was (Groen)Links ontstegen.

Bij gebrek aan lichtvoetigheid is het zaak de eigen zelfspot te organiseren. Zwaarwichtige tijdschriften die niet wijs genoeg zijn om meer lucht in hun artikelen te brengen, bedienen zich daarom van de hedendaagse hofnar: de columnist. In de marge mag hij proberen het blad te doen opstijgen.

Net als een engel, kan ook een zelfmoordterrorist vliegen, zij het heel kortstondig. Hij vliegt de lucht in omdat hij zich opblaast, eerst figuurlijk en dan letterlijk.

Blaas uzelf niet op: leef lichtvoetig en vlieg.

Sophie: augustus 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: