Europese lente

Zo af en toe hoor ik het zinnetje nog in mijn achterhoofd. Een heel onthullend en onthutsend zinnetje. Tien woorden die een Europese lente inluiden. Wouter Bos liet tijdens de verhoren over ‘het financiële stelsel’ over zijn lippen glijden ‘dat het belangrijkste was om de financiële markten gerust te stellen’.

Pardon? Ik dacht dat het ambt van minister was om de Nederlanders te dienen. Maar nee, onze minister – en velen met hem – ziet het als zijn taak om een of andere wazige entiteit te bedienen waarvan niemand weet of ze bestaat en zeker niet of, laat staan hoe ze reageert op welke prikkel dan ook. En onder de mooie preken van de heren politici – ooit een vrouwelijke woordvoerder financiën gezien? – doneert onze gemeenschap miljarden aan deze godheid.

Maar Nederlanders pikken het niet langer, kijk maar naar de peilingen. SP en PVV, beide anti-elitaire partijen, staan samen op 1/3 van het aantal zetels. Net zoals onder Mubarak en Gaddafi het volk het niet meer pikte dat onder verwijzing naar idealen als veiligheid en welvaart en onder fraaie verhalen van de machthebbers er uit hun portemonnees miljarden verdwenen naar de zakken van diezelfde potentaten, zo lijken ook de Nederlanders – en vele Europeanen – in opstand te komen tegen het gegoochel met miljarden door de Brusselse oligarchen.

Ook al zou in theorie meer Europa helpen voor beheersing van de financiële crisis, dan nog zou de elite zich achter de oren moeten krabben. Zolang het beeld bij een groot deel van het volk bestaat dat dit niet terecht is, is doorgaan op verdergaande europeanisering vragen om opstand. Een heel frisse Europese lente die in Nederland gevoed zal worden door de bruin-rode retoriek van Wilders en Roemer. Het voorkomen van zo’n lente lijkt me best wat economische groei waard.

Sophie: februari 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: