Kopimisme

Godsdienstvrijheid, is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? Die vraag kwam bij me op toen het kopimisme in Zweden tot officiële religie werd verheven. Heilig doel van de nieuwbakken religie onder leiding van opperpriester en filosofiestudent Isak Gerson is ‘kopiëren en delen’. Gelukkig is deze vorm van religie in Nederland nog niet erkend, want als er door de staat gesubsidieerde kopimismescholen komen, wordt het toch wat bedenkelijk. In mijn tijd althans werd het kopiëren (overschrijven) en delen (spieken) door docenten niet echt gepropageerd.

Nu is het heel goed mogelijk om lacherig te doen over Zweedse obscure religies, en dat doe ik graag. Echter, er is ook een keerzijde. De erkenning als religie past bij een beweging in Europa die fnuikend is voor godsdienstvrijheid. Immers, zo is de gedachte, waarom zouden gelovigen, van wat voor snit ook, meer bescherming of meer rechten hebben dan mensen met een levensovertuiging die toevallig geen religie is? En zelfs als die redenering niet terecht is, hebben godsdienstigen een probleem. Als mensen niet meer begrijpen wat een godsdienst inhoudt, verwordt godsdienstvrijheid tot een loos begrip en laden gelovigen die zich wel beroepen op die vrijheid de schijn op zich van het nastreven van eigenbelang.

Maar mijn vragen over de waarde van godsdienstvrijheid worden ook gevoed door de christelijke filosofie. Het is juist die filosofie die stelt dat elk mens een levensovertuiging heeft en dat die overtuiging van invloed is op de perceptie van deze wereld, het goede en het doel van het leven. Is dat niet hetzelfde als een godsdienst? En als iedereen een levensovertuiging heeft, voldoen vrijheid van levensovertuiging, vergadering en meningsuiting toch ook?

Of in domineestaal: als mensen Mammon of Koning Voetbal als afgod hebben, moet je consequent zijn en valt dat ook onder de vrijheid van (af)godsdienst hebben. En die erkenning van allerlei afgodsdiensten is dan misschien wel heel christelijk en christelijk-filosofisch, maar ook een bom onder de godsdienstvrijheid.

Sophie: april 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: