Onenig

Het hoge woord moet er maar een keer uit. Al vijftien jaar lang heb ik de neiging onderdrukt, eerst omdat ik dacht dat het een zonde was, de laatste jaren omdat ik dacht dat uitkomen voor mijn gerichtheid contraproductief zou zijn. Maar nu er zoveel onzin wordt verkondigd en energie verspild, kan ik het niet voor me laten: gerichtheid op kerkelijke eenheid is niet alleen onzinnig, het is zelfs verwerpelijk.

De laatste jaren probeert een aantal kerkleiders de goegemeente warm te maken voor het werken aan eenheid, zowel institutioneel als via de ‘oecumene van het hart’. Een nationale synode werd georganiseerd en een manifest ‘wij kiezen voor eenheid’ opgesteld. Nou ja, manifest, er was helemaal niks manifests aan het stukje esoterisch proza. Een soort pestprotocol zou een stuk duidelijker zijn: we zeggen geen nare dingen over elkaar.

En laten we eerlijk zijn, dat ‘manifest’ is er alleen gekomen omdat de kerkleiders steeds minder schapen te weiden hebben en de onderlinge concurrentie dus minder belangrijk is. Mocht het ooit nog gebeuren dat op een gemiddelde zondag wel meer dan 50% van bevolking in de kerk zit, zou een pestprotocol of eenheidsmanifest meteen weer sneuvelen.

En dat is ook helemaal niet erg. Want streven naar kerkelijke eenheid is geen onschuldige hobby. Een dergelijke gezochte eenheid kost veel tijd, geld en frustratie. Maar belangrijker, het is een vorm van collectieve navelstaarderij die funest is voor het uitdragen van het Evangelie. Laat duizend bloemen bloeien zou het devies moeten zijn. Hoe meer kerken hoe beter.

Eenheid moet geen streven zijn; eenheid is hooguit een aardig bijproduct van gezamenlijke inspanning. Dan is het geen gezochte eenheid, maar een gevonden eenheid die passie, tijd en geld oplevert.

Niet gezocht, toch gekregen; dat lijkt me heel gereformeerd.

Sophie: oktober 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: