Stapelen

Jan-Kees de Jager als minister van Financiën in crisistijd, het is vragen om problemen. En met zijn CDA-makker Maxime Verhagen, laat staan Sybrand van Haersma Buma, schiet het ook niet op. Gelukkig hebben we onze minister-president Mark Rutte nog.

Mijn hypothese is dat het succes van leiders afhankelijk is van de lengte van de namen. In tijden van overvloed doen mensen met overvloedige namen het prima, een tijd van crisis vraagt om daadkracht en bijpassende namen. Jan Peter Balkenende had veel beter in de paarse jaren aan het roer kunnen staan om miljarden te verjubelen en Wim Kok is typisch iemand om Nederland door zware stormen te leiden. Tja, nu waren we jarenlang opgezadeld met matig functionerende premiers.

Zo is het ook volstrekt logisch dat Griekenland nu in de financiële problemen zit – wat wil je met presidenten als Ioannis Kapodistrias, Kostis Stephanopoulos en Georgios Papadopoulos – en dat ze er met de huidige Konstantinos Karamanlis ook niet snel uit zullen komen. De ChristenUnie en GroenLinks hebben overigens met hun nieuwe leiders Slob en Sap de tijdgeest goed aangevoeld.

Maar niet alleen in de politiek geldt dat, waarom denkt u dat Beweging uit en Soφie in is? En als belangrijkste: in tijden van overvloed doen we het met spiritualiteit, maar als het moeilijk wordt, doet de mensheid een beroep op God.

Als ik professor Diederik Stapel was, zou ik deze bevindingen met een paar mooie getallen publiceren in Science. Maar helaas, ik ben geen hoogleraar, vandaar dat ik het maar bij Soφie houd. En dat is niet eens zo gek, want filosofen zijn toch een soort gelegitimeerde Stapels? Het gaat om een overtuigende analyse en een aansprekend verhaal, en of er selectief of überhaupt geput wordt uit de empirie is van secundair belang.

Sophie: oktober 2011

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: